Novetats

nytimes ferrer guardia

En motiu de l'Any Ferrer i Guàrdia, la Biblioteca ha realitzat un treball de recopilació de 79 articles de The New York Times relatius als fets succeïts al voltant de la detenció, judici i execució de Francesc Ferrer i Guàrdia l’any 1909. Aquest recull de premsa mostra l’impacte que va tenir aquest fet en un diari internacional entre 1909 i 1911.

Un document especialment interessant per tenir una visió dels fets des d’un diari independent, llunyà a les implicacions polítiques del cas Ferrer. On queda molt reflectida la repercussió internacional, les manifestacions a Europa i els EUA i les protestes que es van desencadenar després de la injusta mort de Ferrer.

És també de destacar, la recuperació d’alguns documents gràfics inèdits. Com dos dibuixos a ploma de Ferrer, o fotografies de Soledad Villafranca (la seva dona), Paz Ferrer (una filla), Emma Goldman i Alexander Berkmann (impulsors de l’Escola Moderna als EUA) o una foto d’un grup de professors exiliats de l’Escola Moderna de Barcelona. 

La Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia s’ha encarregat de fer el treball de recopilació d’aquesta documentació oblidada en els arxius d'aquest diari. I que ha estat possible recuperar-la gràcies a les noves tecnologies de digitalització posades a l’abast per The New York Times mitjançant el seu Archive 1851-1980.

Us presentem, doncs, aquest treball dins el marc dels actes conmemoratius del centenari del seu afussellament i 150 anys del seu naixement. Una contribució més per la recuperació de la memòria històrica d'aquest país. Si voleu una còpia del document podeu demanar-la a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..