Novetats

vida_proceso_bigEns complau anunciar l'aparició d'un gran llibre amb 100 anys d'història i silenci. Vida, procés i mort de Francesc Ferrer i Guàrdia es va publicar originalment en anglès el març de 1911 i aquesta és la primera vegada que apareix traduïda a l'espanyol (el 1935 va veure la llum una traducció catalana). Un llibre cabdal en la historiografia de Ferrer i Guàrdia, una peça clau per aproximar-nos al seu temps, i únic perquè reprodueix converses i documents perduts posteriorment.

Una petita joia que surt a la llum de la mà de la Editorial Tusquets, però que sentim molt nostre. Fa dos anys una conversa fortuïta entre les dues institucions sobre la història d'aquest llibre desencadenava un interès per rescatar-lo de l'oblit. Ara, ja el podeu trobar a les llibreries i esperem que el gaudiu.

 

 

Vida, proceso y muerte de Francisco Ferrer Guardia
de William Archer

Editorial Tusquets
Novembre 2010
Tiempo de Memoria TM 84
ISBN: 978-84-8383-284-4
352 pàg.
21,16 € (IVA no inclòs)

més informació

SINOPSI

El 13 octubre de 1909 era afusellat a Barcelona Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog, lliurepensador i fundador del moviment de renovació pedagògica conegut com Escola Moderna. Aviat, la notícia d'aquesta execució, dictada en gran mesura com a represàlia per la recent insurrecció de la Setmana Tràgica de Barcelona, es va difondre entre els cercles esquerrans europeus. L'assassinat de Ferrer i Guàrdia, condemnat per un tribunal militar en un procés menyspreable, es convertia en un nou «cas Dreyfus», en què tornaven a aliar-se el fanatisme catòlic-clerical i la repressió militar. Pocs mesos després arribava a Barcelona el periodista WILLIAM ARCHER. La revista per a la qual treballava li havia encarregat esbrinar de primera mà les circumstàncies que van conduir a aquest procés. ARCHER va visitar els escenaris de la vida de Ferrer i Guàrdia, es va entrevistar amb els qui el van conèixer bé i es va embrancar en el pensament, l'obra i tot tipus de documents relatius a l'autor de L'ESCOLA MODERNA, per a reflectir magistralment en aquestes pàgines. Reconstrueix així mateix la insurrecció barcelonina contra la lleva militar de juliol de 1909, la subsegüent vaga general i l'assalt i la crema de convents, desemmascara els abusos processals del judici a Ferrer i Guàrdia i ofereix una emotiva crònica de les seves últimes hores abans de l'execució. Aquest relat de la intolerància i l'estupidesa polítiques, d'una actualitat colpidora, és sens dubte una obra mestra del periodisme d'investigació.