Novetats

FFG expoAnarquismes

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha col·laborat amb la cessió de material en l’exposició “Ni Déu, ni Estat, ni Patró” exhibida en el Memorial Democràtic i que versa sobre el fenomen de l’anarquisme a Catalunya. Inaugurada el passat 28 de setembre, la mostra es pot visitar gratuïtament fins al 18 de gener de 2024.  

L’exposició se submergeix en la rica història de l’anarquisme a Catalunya, explorant els seus corrents, des del sindicalisme fins a la cultura, l’educació i l’economia. Es presenta com un mapa conceptual que permet als visitants comprendre l’impacte social d’aquesta ideologia i com ha influït a la societat catalana. La mostra també té com a objectiu refer i divulgar la memòria col·lectiva al voltant d’aquest moviment, truncat per la dictadura franquista i els ràpids canvis socioeconòmics que van transformar la societat.  

“Ni Déu, ni Estat, ni Patró” és una oportunitat única per explorar la història de l’anarquisme a Catalunya des dels seus orígens en el segle XIX fins a la seva influència en l’actualitat. Una alternativa cultural i política per a les classes populars que buscaven una sortida a les desigualtats socials. També es destaca com la violència política va distorsionar la percepció de l’anarquisme en l’imaginari col·lectiu del país.  

La mostra compta amb imatges i llibres de l’Arxiu Ferrer i Guàrdia com poden ser l’Escola Moderna i els fets de la Setmana Tràgica. Una de les missions de la Fundació és preservar el llegat i la memòria històrica i és que Francesc Ferrer i Guàrdia va ser un dels màxims referents de l’anarquisme des del seu vessant educatiu.